PAL vs NTSC borítóképek 1.

Közzétéve:

A legtöbb kiadó általában biztosra megy, és minden régióban azonos, vagy legalábbis csak minimális mértékben eltérő grafikát választ meg borítónak, dobozképnek – és persze az sem példa nélküli, hogy ilyen-olyan okból kifolyólag egymástól szinte teljesen eltérő borítóképpel, még ritkább esetben akár más név alatt adják ki ugyanazon játékot, ami végül nem mindig bizonyult túl nyerő döntésnek. A “PAL vs NTSC borítóképek” sorozatban, -melynek első darabja a Dreamcast-es Sword of the Berserk – Guts’ Rage– ezeket a regionális különbségeket szeretném bemutatni.

Berserk Millennium Falcon Arc: Chapter of the Flowers of Oblivion
(Japán – 1999. December 16)

A népszerű manga eseményeit kiegészítő játék természetesen japánban jelent meg először, a kézzel rajzolt borító pedig ennek meg megfelelően kellőképpen japános-mangás is lett. A képen az épp sárkányölőjéért nyúló Gatsu, és elf segítőtársa, Puck látható, miközben vélhetően a (történetben többször is) bajbajutott Casca megmentésére igyekeznek, alant pedig nagy kanji írásjelekkel a Berserk japán logója, és az alcím vöröslik – szerintem még a cím nélkül is teljesen egyértelművé tették, hogy ez egy, a Berserk világához köthető játék. Hozzátenném, hogy a fent látható borítókép nem egy gyenge szkennelés eredménye, hanem a valóságban is ilyen, a régi képregények nyomdai minőségét idézően “szemcsés”.

Sword of the Berserk: Guts’ Rage
(Észak-Amerika, 2000. Február 29)
Az amerikai verziónál valamiért jobbnak látták, ha a mangás hatású borítót lecserélik két darab 3D modellre; a háttér nagy részét Balzac báró eszelős tekintete, és vöröses-őszes hajkölteménye tölti ki, míg az előtérben a kifejezéstelen arcú Gatsu álldogál, a körvonalainál megtámogatva némi külső ragyogás effekttel. Ezek a játékbeli 3D modellek korukhoz képest egész jónak számítottak, de annyira azért talán mégse, hogy a borítón kéne szerepelniük, és még ez fő gonosz a háttérben, főhős az előtérben koncepció is komolyabban nézett volna ki, ha manga stílusban rajzolják meg. Végül minderre rádobták a Berserkhez valahogy sehogy se illő, középre pozicionált Sword of the Berserk logót – bár mentségükre legyen mondva, a manga és az anime japánon túli kiadásainál szinte ahány ország, annyi különböző verzióban jelenik meg a Berserk logo, más a francia, a spanyol, vagy az olasz, de egyik se hasonlít az itt szereplőre. A címadást tekintve érthető, hogy az ultrahosszú eredetit inkább elhagyták, de talán bőven elég lett volna mondjuk egy Berserk – Guts’ Rage is a beazonosításhoz, ha már mindenképp ragaszkodtak valami alcímhez. (megjegyzem, Gatsu semmivel sem haragosabb, vagy őrjöng jobban, mint úgy általában, szóval..)

Az egyik régebbi, és talán legstílusosabb Berserk logó

És a viszonylag újabb (kb. 2010 óta használatos) logó

Sword of the Berserk: Guts’ Rage
(Európa, 2000. Május 19)
A japán debütálás óta öt hónap telt el, mire európában is megjelent a játék, ám sajnos ezt az időt a grafikusok szemlátomást valami teljesen mással tölthették el. A cím nem változott, viszont az ezúttal legfelülre költözött logón változtattak az amerikaihoz képest, talán egy fokkal jobb. Ami a többit illeti, nem tudom, ki és miért bólintott rá erre a látványtervre, vagy hogy a grafikusnak mennyi infó alapján kellett elkészítenie a remekművet, mindenesetre valami nagyon félremehetett, így lett a végeredmény egy félig véres, félig fényesen csillogó kard takarásában megbújó morcos CGI arc, aminek a nagy része elvész a borítót uraló sötétségben. Cím nélkül lehetne akár a sikátorban az új áldozatára váró hasfelmetsző Jack is… Mi ez a fényes kis kard? Rendben hogy a rideg, vértől rozsdásodó kétméteres sárkányölő sehogyse fért volna ki, de ahelyett hogy kukázták volna az egész elképzelést, inkább lecserélték a sorozat legikonikusabb fegyverét? Abból a homlokra lógó két tincsből kéne arra következtetnie az embernek, hogy az Gatsu, miközben akár a fiatal Kozsó is lehetne?

Summa Summarum:
Szerintem a japán verzió lett a legjobb minden tekintetben – a stílusa tökéletesen megfelel az ottani igényeknek, jól néz ki, és a játék címével-logójával sem babráltak feleslegesen.
Szerinted?